Koch Ernő Alapítvány

Koch 1936Koch Ernő grafikusművész , a magyar-észt kapcsolatok emblematikus alakja 1898. augusztus 8-án Szászvárosban született.

 

Koch az Országos Magyar Királyi Iparművészeti Iskolán végzett, grafika szakon, 1916-20 között, utána a leipzigi szépművészeti akadémián tanult. 1921-23 között a magyar Chinoin gyárnak dolgozott, de tervezett részvényt is a Magyar Nemzeti Banknak. Ezt követően Csekey István Észtországban élő jogászprofesszor kérte fel könyvének (Északi írások, 1928.) illusztrálására és ennek nyomán 1926 és 1941 között Észtországba költözött és alkotott.

 

Koch számos néprajzi képet készített az észt emberekről és tájakról különböző magyar kiadók és múzeumok számára, de részt vett az észt kulturális életben is, pl. az észt kulturális főváros kiállításain vett részt és falfestményeket készített a Vanemuine Színház részére. 1931-ben önálló kiállítása nyílt Tallinnban, amely a helyi kritikusok elismerését váltotta ki. Koch rendkívül részletgazdagon mutatta be az észt városok történelmi központjait, amelyek a kulturális örökség szerves részeit képezik, ráadásul a második világháborús pusztítások nyomán ezeknek dokumentációs szerepe is felértékelődött.

A művész az 1930-as évek végén az észt iparosodást is megörökítette, így dolgozott a Kiviõli Olajpala Finomítónak és a Lorop Üveggyárnak is. Munkássága során számos metszetet vagy hidegtűs eljárásban készült képet készített Kohtla-Järvéről és Kiviõliről, de megörökítette a Krull gépgyárat, a tallinni cellulóz és papírgyárat, valamint a fonodát. A finn hadsereg, illetve a Finn Lótenyésztő Társaság felkérésre többször járt Finnországban is, ahol lovakról készített képeket. A művész felsőszintű politikai körökben is megfordult, így pl. Konstantin Päts elnök portréját is ennek révén készíthette el.

 

1941-ben visszaköltözött Magyarországra, de itt is tovább folytatta tevékenységét. A Fővárosi Önkormányzat megbízásából olyan budapesti épületekről készített rézkarcokat, képeket, amelyek később a háborús pusztítás áldozataivá váltak. 1944-ben Koch Magyarországról a frontvonalon keresztül Németországba menekült, itt több helyen dolgozott (Kempten, Altenstadt, Augsburg) és a menekülttáborban a fekete-fehér fotózás művészetét is kitanulta. A háborút követően német tájakat festett, közte templomokat és kolostorokat.

 

1949-ben az Egyesült Államokba költözött, ahol templomi belsőépítészként dolgozott, gyakorlatilag új művészeti területbe kezdett. Üvegablakai jelenleg is megtalálhatók Chicagóban, San Franciscóban, New York-ban, de Mexikóban és Kanadában egyaránt. 1962-ben egészségügyi okokból visszavonult, ugyanakkor ez csak újabb lehetőség volt számára az újrakezdésre: kitanulta a hegesztést, majd Brentwoodban (Missouri) nyitott stúdiót, ahol számos acélszobrot készített. A hatvanas évek végén fametszetei is sikeresek lettek, amelyek főleg az Ó és Újszövetség témáihoz illeszkedtek. Gyakran mondta: Minden lehetséges, de hogy lehet megcsinálni? 1970. március 31-én a Missouri állambeli St. Louis-ban hunyt el.

 

1944-ben, Budapestről való menekülése előtt Koch számos munkáját átadta Uno Koisinen finn diplomatának, majd ezek közül 196 grafika a stockholmi Észt Ház közreműködésével 2006-ban érkezett Észtországba. A kollekcióból kiegészítette már meglévő gyűjteményét az Észt Képzőművészeti Múzeum, a Tartui Szépművészeti Múzeum és a Narvai Képzőművészeti Galéria, továbbá jelentős anyagot vásárolt a Viru Keemia Részvénytársaság a műgalériája számára is. A fennmaradó anyag a Haus Galéria kezelésébe került értékesítés céljából, továbbá a magyar vonatkozású képei közül több jelenleg is Intézetünkben található. Az értékesítésből származó bevétel kezelése érdekében az Észt Nemzeti Kulturális Alapon belül létrejött egy elkülönített alapítvány (Koch Ernő Alapítvány), amelynek célkitűzése a magyar és észt kulturális együttműködés támogatása.

 

Amennyiben támogatni kívánja az észt-magyar kulturális együttműködést, ezen az alapítványon keresztül tud hozzájárulni. Az átutaláshoz szükséges adatok:

 

Név: Sihtasutus Eesti Rahvuskultuuri Fond (Észt Nemzeti Kulturális Alap)
Számlaszám: EE117700771000664610 LHV Bank SWIFT / BIC: LHVBEE22
                      EE672200221001101347 Swedbank SWIFT / BIC: HABAEE2X
Megjegyzés rovatba tüntesse fel: annetus Ernö Kochi fondi (hozzájárulás a Koch Ernő Alapítványhoz)