Szeptember 16-án 17-kor nyílik a Tallinni Dizájnfesztivál keretében fiatal magyar tervezők kiállítása!

 

A gyártás során használt vegyi anyagoktól, festékektől kezdve a gyapottermelés válságáig számos negatív tényező írható ruházat- és textilipar számlájára. Örvendetes tény azonban, hogy a környezettudatos ruha- és textilgyártás és a fenntartható öltözködés egyre népszerűbb napjainkban. Magyar tervezők legújabb generációja sorra innovatív megoldásokkal reagál a divatipar és textilgyártás környezetkárosító hatására. Fenntarthatóság, futurisztikus technológiák, organikus anyagok és társadalmi értékek kerülnek a középpontba és jelöli ki útját a textilipar jövőjének alakulását.

 

Az ökodesignerek az előttünk álló ökológiai katasztrófa a termelési mechanizmusok és az ipari működés teljes egészének újragondolását követelik. Ennek megvalósításához olyan termelési mechanizmusokat és új technológiákat vetnek be, amelynek keretében a lehető legkevesebb energia és nyersanyag ráfordításával, megújuló energiaforrások felhasználásával, technológia bevonásával és meglevő anyagok újrahasznosításával tudnak létrehozni kifogástalan minőségű és esztétikájú termékeket.

 

Tóvaj Rozália

 

Az új évszázad alapvető trendje az az igény, hogy egyre több új ’környezetére érzékeny’ anyagot használjanak fel a designerek a tervezési megoldásoknál vagy ismert anyagokat helyezzenek új kontextusba. Az anyagok iránti fokozott érdeklődés abból az alapvető  szükségletből táplálkozik, hogy az egyre szűkösebb természeti erőforrások felhasználást optimalizálják és káros természeti és környezeti hatásokat minimalizálják.

 

A jövő most kezdődik című kiállítás célja, hogy beavassa a látogatókat a divat világának alakulásába, bemutassa a high-tech öltözködés, intelligens ruhatervezés, növényi alapanyagok, textil innovációk és a jövő divatiparát meghatározó irányzatok hazai úttörőit. Az innovatív technológiák köre folyamatosan növekszik, amelynek felhasználási területe láthatóan betört a hazánkban alkotó tervezők eszköztárába is.

 

Kárpáti Judit Eszter

 

A tárlat hazai tervezők és elsősorban a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem diplomás hallgatóinak úgynevezett intelligens innovációit, anyag kísérleteit mutatja be, összesen hét tervezőtől:
• Braksó Alexandra // Mushroom leather
• Temesi Apol // Slow design process
• EJTECH lab // Electronic textile
• Lévai Zsófia // Smart textile
• Tóvaj Rozália // 3D printed textile
• Huszár Katalin // Recycled plastic
• Labus Lili // Recycled fabrics

 

A kész design tárgy mellett Fazekas Fanny, a kiállítás kurátora az anyagkísérleteket is installálja, minden tervezőtől leírással.

 

Időpont: szeptember 16., 17.00 (megnyitó)
Helyszín: Noblessner öntöde (Noblessneri valukoda, Peetri 10, 10411 Tallinn)