Krasznahorkai László Sátántangó c. regénye immár kapható észtül is! A könyv hivatalos bemutatójára szeptember 3-án 18.00-kor Tartuban (Vanemuise 19.) és szeptember 4-én 18.00-kor Tallinnban (Harju 1.) kerül sor az Észt Írószövetséggel együttműködésben. A bemutatókra mindenkit szeretettel várunk! 

 

Sátántangó plakátA Sátántangó Krasznahorkai László első, egyúttal leghíresebb regénye, amelyet később Tarr Béla filmesített meg.

 

A regény először 1985-ben jelent meg, s a rendkívüli kritikai elismerés és olvasói érdeklődés rögtön a kortárs magyar próza egyik alapművévé avatta. A szokatlan hangvételű történet egy olyan világlátásból született, amely még nem törte ketté a világot, s épp ettől lesz tragikus - saját egzisztenciális állapotunk és történelmi helyzetünk látlelete. A történet egyszerre létfenntartó hazugságaink leleplezése és metafizikai sóvárgásunk, becsapottságunk dokumentuma."A Sátántangó afféle perpetuum mobile, egy megtévesztési és megtörési láncon át nyilvánuló létszerkezet, melynek nincs felelőse, csak állapota van, melyre különféle hitek, remények, öncsalások vetülnek (...) A tehetetlenség és mozdíthatatlanság halálos kitáncolásában áll a regény nagyszabású volta (...) Nyomasztó, egyben mélyen lélegző könyv..." - írta róla Balassa Péter.

 

Az író számos magyar és nemzetközi kulturális díj birtokosa, első művéért 2015-ben pedig megkapta a Nemzetközi Man Booker-díjat is. Néhány éve Andrej Ivanov észt író hangot adott azon véleményének, hogy a Sátántangónak kötelező megjelennie észt nyelven is - ez mára valósággá vált, Siiri Kolka fordítását Ivanov utószava zárja.

 

A tartui bemutatón Paavo Matsin író, Tóth Kriszta lektor and Siiri Kolka műfordító, a tallinni bemutatón pedig a kiadó Mathura beszélget a könyv jelentéséről és hatásáról. Mindkét helyszínen zenei aláfestésként Kaspar Uljas kísér tangóharmonikán.
 
A könyv a helyszíneken kedvezményes áron kapható.

 

A tartui Irodalmi Ház programját Tartu városa és az Észt Kulturális Alap támogatja. A könyv reklámozását a Külgazdasági és Külügyminisztérium Publishing Hungary programja támogatja.

 

https://www.facebook.com/events/690307451434594/

https://www.facebook.com/events/2357746451133283/