Január 15-én 17.00 órakor nyílik Martin Henrik Vidya c. festményeket és kisplasztikákat tartalmazó kiállítása ezúttal a Tartui Egyetem Narvai Főiskolájának galériájában (Raekoja plats 2.). A kiállítást Jana Huul, a kiállítás kurátora mutatja be.

 

Vidya Narvaban honlapraMartin Henrik Budapesten él, a Magyar Képzőművészeti Egyetem festőszakán végzett 2004-ben, ugyanakkor nagy hódolója a szobrászatnak. Számos kiállítása volt Magyarországon, Franciaországban, Indiában és Észtországban, művei mind magángyűjteményekben, mind magyar múzeumokban megtalálhatók.

 

Munkáiban elsősorban az én-tudat hiányával foglalkozik, kételkedve létezésében. A Vidya c. kiállítása (szanszkrit nyelven: tudás, tisztánlátás, alaposság) az identitáskereséssel, az önmeghatározással kapcsolatos kísérlet, amely a tükörbenézést, a szemre való koncentrálást helyezi előtérbe. A művész a sorozatba tartozó kísérleteit, az önhittség aláaknázásának ironikus eljárásait, „gyakorlatoknak" nevezi, vagyis nem egyszeri megoldásként tekint rájuk, hanem többször ismételhető feladatnak, esetleg egy jövőben felmerülő szituációra való felkészülésnek.Az olajjal vagy tojástemperával megfestett vásznakon, illetve a bazaltból faragott domborműveken csak az arcnak a legkevésbé megváltoztatható része, a szempár vehető ki tisztán.

 

A kiállítás február 28-ig tekinthető meg.

 

http://www.martinhenrik.com/