Március 5-én 13-kor nyílik meg a pärnui központi könyvtárban (Akadeemia 3, Pärnu) Keresztes Dóra grafikáiból készült Varázsének c. kiállítás. Az alkotások a magyar népi kultúra hagyományait idézik meg, kicsik és nagyok számára egyaránt varázslatos élményt nyújtanak.

 

Dóra Keresztes PärnusKeresztes Dóra 1977-ben diplomázott a Magyar Iparművészeti Egyetem könyvművészeti szakán. Tanárai Haiman György és Kass János voltak. 1977-79 között elvégezte az egyetem két éves mesterképző tagozatát is.

 

Rendkívül sokoldalú tervezőgrafikai tevékenysége (könyvillusztrálás, typográfia, plakáttervezés, színházi látványtervezés) mellett animációs filmeket készít, és autonóm képzőművészettel is foglalkozik.

 

Filmjei és képzőművészeti alkotásai a magyar népi kultúra hagyományait idézik meg, teszik újra átélhetővé napjainkban. A modern művészet szín- és formakincsének, kompozíciós elemeinek, absztrakciós transzformációinak tudatos használatát szintén fontosnak tekinti. Az animáció műfaji lehetőségeinek kitágítása, illetve a technikai fejlődés által kínált lehetőségek kihasználása is foglalkoztatja: ő készítette Magyarországon az első interaktív animációs „mesélőkönyvet” (CD-ROM-ot).

grafika ludverc1

Munkái számtalan hazai és nemzetközi egyéni és csoportos kiállításon, valamint filmfesztiválokon szerepeltek. 2009-ben a New York-i Print Magazin európai különszáma az ő plakátját választotta nyitóképül a magyar anyag bemutatásához. 2014-ben a Hirosimai Animációs Filmfesztiválon önálló kiállítással képviselte Magyarországot.

 

Illusztrátori munkáját IBBY-díjjal (1994 és 2003) ismerték el, több alkalommal elnyerte a Szép Könyv díjat. Filmművészeti tevékenységéért Balázs Béla-díjban (2005), képző- és iparművészeti munkásságáért Ferenczy Noémi-díjban (2003) részesült.

 

A művész honlapja: http://keresztesdora.blogspot.com/