Kondor Vilmos műfajteremtő regénye, az utóbbi évtized legsikeresebb magyar krimije, a Budapest noir már észtül is kapható! Filmvetítéssel egybekötött könyvbemutató Tartuban az Elektriteaterben február 28-án 18.00-tól! 


Budapest, 1936. Gömbös Gyula miniszterelnök halott, a város gyászol, így a sajtó sem foglalkozik azzal, hogy Erzsébetváros egyik kapualjában egy lány holttestére bukkannak. Egyedül Gordon Zsigmond, Az Est bűnügyi zsurnalisztája érkezik a helyszínre, és kezd kérdezősködni, ám mindenütt falakba ütközik. Ennyi éppen elég ahhoz, hogy tovább nyomozzon, a szálak pedig egyszerre vezetnek felfelé, a társadalom legfelsőbb, korrupt politikusokkal és gazdag üzletemberekkel teli világába, és lefelé, a prostitúció és az illegális ökölvívómeccsek sötét bugyraiba. Gordont azonban hajtja szimata és kíváncsisága, sőt, minél inkább el akarják rettenteni, ő annál kitartóbban halad előre. Nem tudja, kiben bízhat, nem sejti, kit milyen aljas, hátsó szándék mozgat, nem érdekli, mikor milyen érdekeket sért. Egy dolgot akar csupán: megtalálni a fiatal lány gyilkosát Budapesten, ebben az egyszerre tündöklő és mocskos, meghasonlott alakoktól hemzsegő, bűnös városban.

Budapest noir poszter

A rejtélyes, nyilvánosság előtt sosem mutatkozó szerző 1954-ben született, tanulmányait Szegeden kezdte, majd a párizsi Sorbonne-on folyatta, ahonnan végül vegyészmérnöki diplomával tért haza. Jelenleg egy nyugat-magyarországi városban tanít matematikát és fizikát közép-iskolás diákoknak. Íróként 2008-ban debütált a Bűnös Budapest-ciklus első regényével (Budapest Noir), azóta a főszereplő, Gordon Zsigmond kalandjai tíz nyelven, több mint két tucat országban váltak olvashatóvá, többek közt az Egyesült Államokban, Németországban, de Finnországban is. Kondor Vilmos feleségével, két ikerlányával, valamint kutyáival és sólymával egy Sopron melletti kis faluban él. A szerző a kortárs magyar krimi alapköveit tette le a Budapest Noir című regényével, amelyet mind a kritikusok, mind az olvasók melegen fogadtak. A mű révén belelátunk a főváros korabeli működésébe, a politikai életbe, a bordélyházak világába, ezáltal pedig egy kiváló korrajzot kapunk Budapestről, a regény igazi főhőséről.

 

A könyv bemutatójára 2019. december 15-én került sor Tallinnban, azt követően Jan Kaus (SIRP, 2020.01.24) és Jaan Martinson (Eesti Päevaleht, 2020.01.08) írt róla pozitív kritikát!

 

A bemutató helyszíne és időpontja: Elektriteater (Jakobi 1, Tartu), 18-21

 

A vetítést megelőzően Reet Klettenberg fordítóval és Piret Toomet szerkesztővel Tóth Krisztina lektor beszélget. A helyszínen a könyv megvásárolható!

 

A bemutató a Publishing Hungary támogatásával valósul meg.