Február 5-en 17-kor nyílik Molnár Jacqueline illusztrátor Mese és valóság c. kiállítása az Észt Gyermekirodalmi Központban (Pikk 73, Tallinn) a művész jelenlétében.

 

Molnár Jacqueline poszterMolnár Jacqueline illusztrátor 1973-ban született Budapesten.

 

Tanulmányait 1991 és 1996 között Budapesten a Magyar Iparművészeti Főiskola animáció-grafika szakán, 1994-ben a groningeni Minerva Academie grafika szakán, 1995-ben az amsterdami Gerrit Rietveld Academie animáció-grafika szakán (a Soros Alapítvány támogatásával), 1998-ban a Magyar Iparművészeti Egyetemen és 1998-ban a barcelonai Escola Massana intermedia szakán (a Soros Alapítvány támogatásával) végezte.

 

Jelenleg Barcelonában és Budapesten él. Több animácíós filmet készített és mintegy 40 gyermekkönyvet illusztrált. Munkáiban különböző technikákat alkalmaz: kollázst, aquarellt, temperát, akrilt, fotográfiát stb.

 

Maga is ír meséket, 2017-ben jelent meg Robotok című könyve, melyet saját illusztrációi díszítenek.

 

Jelentősebb díjai:
2010. Szép Magyar Könyv, oklevél
2014. Az év illusztrátora díj, Magyarország
2015. Finalista Premis Junceda, Barcelona
2017. A barcelonai Ramon Llull Intézet támogatása,
2017. Premis LAUS, Silver, Barcelona

 

Szívesen tart gyerekfoglalkozásokat. 2016-ban a Big Draw fesztivál keretén belül a barcelonai Picasso Múzeumban, La maleta refugiada (Menekülő bőrönd) címü műhely ötletgazdája és alkotója volt.

 

2013-ban részt vett az Észt Gyermekirodalmi Központ közreműködésével megvalósult magyar és észt gyermekirodalmi illusztrátorok kiállításán. A mostani tallinni tárlaton az elmúlt évek munkáit láthatják a látogatók. Betekintést nyerhetnek a különböző technikák, színek, történetek mesés világába. Megtekinthetik az Óbudai Múzeum játékkiállítása számára készült könyvet, amely végigvezeti az olvasót Budapesten, miközben bemutatja a gyűjtemény emblematikus darabjait. A kiállításon ezen felül látható a tengeri szörnyek sorozat, amely a környezetszennyezés beláthatatlan következményeire próbál ráébreszteni, buzdítva a változtatásra fogyasztói szokásainkon.

 

Molnár Jacqueline honlapja: http://www.jacquelinemolnar.com