December 16-án 16.00-kor nyílik Karsai Zsófia és Radics Márta keramikusok, illetve Holló István szobrászművész csoportos kiállítása a Tartui Egyetem Szépművészeti Múzeumában. Az „Új világ” és a „Királyság” címeket viselő tárlatok a magyar kerámia- és szobrászművészet új irányait mutatják be.

 

Karsai Zsófia plakátKarsai Zsófia keramikusművész, DLA, Ferenczy-díjas, a Nemzetközi Kerámia Akadémia (IAC) tagja. 1991-ben szerzett ipari-formatervezői diplomát a Magyar Iparművészeti Egyetem kerámia szakán, valamint rajz-környezetkultúra szakos tanári diplomát. 1992-ben a Mesterképző Kecskeméti Műtermében kitüntetéses mesterfokú tervezői diplomát szerzett, majd 2010-ben DLA fokozatot szerzett a Moholy-Nagy Egyetemen. Legújabb munkáiban a nyugodt, mindenre kiterjedő, külső és belső építkezés került előtérbe. Nem pusztán tárgyat épít, saját alkotó erejét is megsokszorozza, amikor belső univerzumának kis tégláit egyenként fűzi össze. Fegyelmezett, aprólékos munkával nagyvonalú tárgyakat hoz létre: Egy falat, ami segít átlátni saját magán. Olyan, mint egy kövekkel kirakott végtelen út, melyen nem hangosan berregő motorral fogunk száguldani, hanem követve a tárgyakban rejlő instrukciókat, egy kicsit csendesebb és lassabb tempóra váltunk. Ha engedjük magunkat vezetni, akkor a tárgyak segíteni fognak lelassítani a zakatoló gondolatainkat, és megérezhetjük az aktív csend erejét.

 

Kiállításának mottója: „A fal lehet a tudatosság fala. A biztonság, a védelem szimbóluma. Lehet ellenállás a bántó külső hatásokkal szemben. Lehet érzelmi ellentétek közti határ. Ugyanakkor lehet börtön, korlát, akadály. Voltunk már mindannyian falak, álltunk már minkét oldalán. Lehetőségünk van a helyünket megválasztani.”

 

http://www.zsofiakarsai.com/hu/

 

Hollo Istvan4Holló István szobrászművész 1990-től a 2000-es évek közepéig, ékszertervezéssel foglalkozott. Ékszerei egzotikus fákból, ezüstből készültek. 1991-ben elnyerte a Művelődési Minisztérium által meghirdetett Kozma Lajos kézműves iparművész ösztöndíjat. 2005-től, feladva addigi ötvös tevékenységét, öntött kerámia szobrokat, majd 2010-től öntött kerámia ékszereket alkotott. A hosszú évtizedek, melyek alatt ékszereket, érméket tervezett és készített nem múltak el nyomtalanul. Az agyaghoz, kerámiához ugyanazzal az érzékenységgel közelít. Folyamatosan feszegeti az anyag fizikai határait, alakíthatóságát egy ötvös elvárásaihoz. Ebből eredően szobrai egyszerre markánsak, megtartva az agyag földből származó erejét és légiesek. 2011-től kerámia plasztikák építésével foglalkozik, ahol az anyag súlyát és a gravitáció törvényeit meghazudtoló bravúros megoldásokat talál.

 

Ars poeticája: Amint kikristályosodik a soron következő szobortervem, ellenállhatatlan késztetést érzek annak megvalósítására. Az alkotási folyamatban vezetve érzem magam és ha sikerül teljes önátadásban dolgoznom, akkor az elkészült szobor kapcsán hála tölt el, hogy közvetítő lehettem.

 

https://istvanhollo.weebly.com

 

Radics Márta poszterRadics Márta kerámiaművész 1997-ben végzett a Magyar Iparművészeti Főiskola kerámiaszakán. Az elkövetkező években Svédországban élt családjával, ahol alkalma nyílt a Röback munkaműhelyben dolgoznia a „Forma” kerámiacsoportottal. Később Ausztriában élt, ahol a rajzolás és a porcelántervezés jelentős szerepet töltött be mindennapjaiban. Ezt követően Magyarországra költözött, azóta művészeti iskolában tanít. Tanári végzettséget a Magyar Képzőművészeti Egyetemen szerzett. Tagja a Vizuális Művészek Szövetségének és a Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetségének.

 

Munkájában igyekszik azt a kettősséget bemutatni, amely meghatározza az ember élettel kapcsolatos törekvéseit. A kérdés, hogy fel lehet-e fedezni, megérteni a kapcsolatot a lélek és az anyag között és párhuzamban látni a különbségeket. A művész szerint a tudatunk mélyén az első jelenlét az a szent memória, amelyik meghatározza a létet és a létezésünk értelmét. A „monumentális kövek” sötét tömegeivel így alkot kontrasztot a fényformájuk.

 

A Királyság c. tárlat egy képzeletbeli birodalom tulajdonságait mutatja be. Az eltorzult erődítmények, koronák és kapuk a királyságot beborító felhőket és hullámokat tükrözik... Az ősi királyság romjai alapvető hatással bírnak a művészre és méltóságteljes egyensúlyban mutatják be az emberiség évszázadait. A múlt romjai körbeveszik mindennapjainkat, életünket, saját hiányosságukkal tökéletességet sugároznak. Az elemek ebben a térben olyan hatással vannak ránk, hogy tudatosan vagy tudatalatti módon segítenek emlékeznünk. Az emlékek gyakran hangulatként vagy érzésként jelentkeznek. A kövek, várak és oszlopok időjárásnak kitett elemei olyan történetet indítanak be, amelyek megteremthetik a lélek és anyag közötti kapcsolatot.

 

http://www.designiq.hu/rm.htm
 
A kiállítás január 12-ig tekinthető meg, mindenkit szeretettel várunk!