Jakó Géza (Szentes, 1886. január 4. – Budapest, 1943. október 19.) keramikus iparművész, szaktanár a szentesi gimnázium elvégzése után a budapesti Magyar Képzőművészeti Főiskola és a Tanárképző Intézet hallgatójaként végzett 1904-1908 között. Állami ösztöndíjjal nyugat-európai tanulmányúton német, holland és angol gyárak laboratóriumaiban bővítette textil-, grafikai és kerámiai ismereteit.

 

Tanulmányait követően 1910-től a pécsi Zsolnay-gyárban, majd a saját budafoki műtermében dolgozott. 1911–1923 között a Székesfővárosi Iparrajziskola tanára volt. Első külföldi kiállítása után (Helsinki, 1921) az észt művelődésügyi miniszter meghívására a tallinni iparművészeti iskolában megszervezte és 1923–1934 között irányította a kerámia oktatását. Hozzájárulása révén kialakult egy korszerű kerámia műhely és megkezdődött a helyi anyagfajták tanulmányozása, ezzel megteremtette a terület technológiai alapjait. 1933-ban közreműködésével elkészült továbbá az első észtnyelvű oktatóanyag is.

 

Hazatérte után 1938-tól az Iparművészeti Iskola tanáraként kerámiai technológiát és szilikátkémiát tanított. Kerámiáival rendszeresen részt vett hazai és külföldi kiállításokon. Az agyagipari technológia és kémia tárgyköréből írt tudományos munkái és tankönyvei elismert nevet szereztek számára itthon és külföldön egyaránt.

 

Észtországi munkássága emlékét a magyar nagykövetség közreműködése révén domborműves tábla őrizte 2002-től, az Iparművészeti Iskola jogutódjaként az Észt Képzőművészeti Akadémián (EKA). Tekintettel arra, hogy az Akadémia épületét 2013-ban lebontották és dombormű az épület átköltöztetése során vélhetően eltűnt, a Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásával elkészült a dombormű mása, amely most már az Akadémia új épületében állít emléket a magyar professzor hozzájárulásának.

 

Az emléktábla avatására október 10-én 16 órától kerül sor az EKA-n, ahol Forrai Kristóf rendkívüli és meghatalmazott nagykövet köszöntöjét Urmas Bereczki magyar-észt kerámiaművész ismertetője követ. Vendégeinket egy pohár borral várjuk a neves alkalomra.