A Rokon Népek Napjai alkalmából idén Fekete Bori és a Magos Együttes biztosítja a hamisítatlan magyar népzenét! Október 16-20 között Tallinnban, Tartuban, Viljandiban és Pärnuban adnak táncházat és mutatják be tudományukat iskolákban. Gyere és táncolj velünk te is!

 

Magos1Az autentikus magyar népzenét játszó budapesti Magos Együttes (https://magosfolkband.hu/) 2008. március végén alakult, a mostani felállásuk 2017 nyarán jött létre. Elsősorban Erdély (Kalotaszeg, Mezőség, Székelyföld) és a Kis-Magyarország (Szatmár, Dunántúl) területeinek dallamait játsszák.

 

A zenekar tagjai:

Soós Csaba, Népművészet Ifjú Mestere – hegedű
Kovács Márton, Junior Prima Díjas – hegedű
Salamon Soma, Népművészet Ifjú Mestere, Junior Prima Díjas, Bezerédj Díjas - harmonika, furulyák
Éri Márton, Bezerédj Díjas – brácsák
Prihoda István, Népművészet Ifjú Mestere – nagybőgő, cselló

  

Az együttes célja az eredeti hangzás megtartása mellett, a népi kultúra zenei hagyományainak művelése és továbbadása. Több tagjának tanári hivatása is van, számos zeneiskolában végeznek oktató-nevelő munkát. Előadásaikon hitelesen előadott népzenei összeállítások hangzanak el, melyek során megfigyelhető – az adott tájegységen belül – az érintett falu zenészeinek és kiemelkedő énekes egyéniségeinek a hatása is.

 

Gyakran járnak gyűjtőutakra Erdélybe, s az így elsajátított zenei élményeket igyekeznek beleépíteni muzsikájukba, majd megismertetni az adott tájegység hagyományait a zenehallgatókkal.

 

Táncegyüttesek kísérete mellett rendszeresen koncerteznek és tartanak táncházakat Magyarországon és külföldön egyaránt. A jobbágytelki Marosszéki Népzene- és Néptánctábor állandó zenészei évek óta. 2011-ben a FolkBEATS – autentikus népzenei és világzenei tehetségkutató verseny győztesei lettek. Ennek köszönhetően 2012-ben 5 hetes, 26 koncertes észak-amerikai turnén vettek részt, melyen az amerikai és kanadai magyar közösségekben tartottak nagysikerű koncerteket és táncházakat. 2014-ben a Fölszállott a Páva tehetségkutató elődöntőseiként a közszolgálati televízió adásaiban is szerepeltdk. 2017-ben a Halmos Béla pályázat ösztöndíjasai lettek, melynek köszönhetően kiadhatták a Forgatós című lemezünket (autentikus magyar népzene Sajó mentétől Székelyföldig).

 

A Hagyományok Háza által 2018-ban életre hívott új népi előadó-művészeti minősítőn bemutatott „Magosan…” című alkotásuk Nagy Páva minősítést érdemelt ki.

 

Az együttest észtországi fellépésein Fekete Bori, az ifjú népdalénekes generáció egyik legtehetségesebb tagja kíséri. Mély tónusú, hajlékony és egyedi hangjának köszönhetően bátran és hitelesen kalandozik a különböző zenei műfajokban. Első szólólemezén őszintén tárja elénk széles zenei érdeklődési körének legszebb darabjait. Biztos kézzel vezeti hallgatóságát dalról dalra, Erdélytől Bulgáriáig. Dalairól így vall: „A hangot az élettől kaptam. Az én feladatom vigyázni rá, ápolni, fejleszteni, használni mások örömére. Játszani vele, kipróbálni újra és újra. Dallamok szólítanak meg a világban járva. Ilyenkor megmozdul bennem az ajándékba kapott képesség, új utakra sarkallva… és én hallgatok rá. Csodálatos zenészek kísérnek el ezeken az utakon. Hol a magyarszováti Kádár Erzsébet énekei marnak belém, hol egy török étteremből kiszűrődő dallamfoszlány ejt rabul. Rusztikus vonózaj szögez a földhöz, lantzene emel magasba. Bolgár ritmusok zakatolnak, duda süvít a régmúltból. Megszólítottak, továbbadom népdalaim.”

 

Fellépések helyszínei és időpontjai:

- szerda, október 16., 20.30-tól - táncház a Sakala 3 teatrimajában, Tallinnban,
- csütörtök, október 17, 18-19 - koncert a Pärnui Városházán (Pärnu Raekoja)
                                    21-23 - koncert-táncház a pärnui Alex Majában
- péntek, október 18. 19.00-tól - koncert-táncház a viljandi Hagyományos Zenei Központban (Viljandi Pärimusmuusika Ait)
- szombat, október 19., 15-17 - Rokon Népek Napjai főkoncert az Észt Nemzeti Múzeumban, Tartu
- vasárnap, október 20., 16-18.30 - Rokon Népek Napjai főkoncert a Vaba Laván Tallinnban

 

A program a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával jött létre.

 

https://fennougria.ee/uritused/hoimupaevad/2019-2/programm/
https://fennougria.ee/uritused/hoimupaevad/2019-2/muud-kontserdid/

NKA logo 2012 RGBhoimupáevad logoLogo of the International Year of Indigenous Languages