A 30 éve szabadon emlékprogram keretében október 22-én vetítjük Gábor Pál Angi Vera c. alkotását a tallinni Supernova moziban. A vetítést követően mindenkit kisebb fogadásra várunk!

 

Angi Vera fiatal segédápolónő egy kórházban. Amikor felszólal az áldatlan körülmények ellen, leteremtik, de a kommunista párt a szárnyai alá veszi. Ideológiai továbbképzésre küldik, a szállásért és ellátásért cserébe agitátornak tanul. Közben beleszeret egyik tanárába, de a szigorú iskola falai között nem tudja megélni a szerelmet.

 

Az Angi Vera nyomasztó szerelmes filmben mondja el, hogyan roncsolta az emberek személyiségét a kommunizmus. Kesernyés, melankolikusan szívszorító film. Az egyént átformáló, magához idomító rendszer tűéles kritikája. 1948-ban játszódik, amikor a második világháború utáni, demokratikus többpártrendszer átalakult kommunista diktatúrává. A pártiskola olyan, mint egy börtön: aki elszökik, azt katonák hurcolják vissza; táncolni, szórakozni itt csak parancsszóra lehet. Angi Vera a rideg, keményvonalas Traján Anna mellé kerül, akiből az illegalitásban töltött évek, a nyilasok előli menekülés kiölt minden emberséget.

 

Kiképzése a spicliké: megtanulja, hogyan kell feljelenti azokat, akiknek a véleménye eltér a pártétól, és azt is, hogy akár a szerelmet is feladja a párthűségért. A fő cél az ideológiai átnevelés, a rászoktatás az ún. önkritikára. Lényege, hogy az ember elsajátítsa a kommunista ideológiát – és az alapján magát is elítélje. Így törik meg az embert, rendelik alá a pártnak a személyiségét, a vágyait, az akaratát. A diktatúra a film végére megmutatja igazi arcát, a cél érdekében még a saját híveit is feláldozza. Az őszinte, humanista baloldaliakat kiköpi a rendszer, a karrierlétrát csak azok mászhatják meg, akiknek könnyen hajlik a gerince.

 

Angi Vera plakát

 

Az Angi Vera új fejezetet nyitott a magyar filmtörténetben. A rendezők 1978-tól kezdve nyíltan dolgozták fel az ötvenes évek kommunista diktatúráját – ezt a ciklust nevezik „ötvenesévek-filmeknek”. Az Angi Vera és Kovács András A ménesgazdá-ja mellett ide sorolható például Mészáros Márta Napló-trilógiája. Az Angi Vera itthon és külföldön is sikert sikerre halmozott: Cannes-ból a filmkritikusok díját, Chicagóból a nagydíjat, San Sebastianból az Ezüst Kagylót hozta el. 1979-ben Magyarország ezt a filmet nevezte az Oscarra, amely az előválogatóig eljutott, de végül nem kapott jelölést.

 

Helyszín: Supernova mozi (Narva maantee 27, 10120 Tallinn)
Időpont: 2019. október 22., 18-21

 

A rendezvény a 30 éve szabadon programsorozat keretében valósul meg.

89 90 logo ok BW eng